Zaligverklaringsproces voor ‘heilige non van Oirschot’

maria_margaretha_der_engelen-xlIn de volksmond wordt ze al eeuwenlang de ‘heilige non’ genoemd, maar nu komt het er ook daadwerkelijk van: bij zijn bezoek aan het Karmelietessenklooster Blijendaal te Oirschot heeft mgr. drs. A.L.M. Hurkmans, bisschop van ’s-Hertogenbosch, de start aangekondigd van een proces van zaligverklaring voor zuster Maria Margaretha der Engelen, stichteres van de Karmel te Oirschot.

Maria Margaretha van Valckenisse werd geboren op 26 mei 1605 te Antwerpen, als dochter van stadssecretaris Philips van Valckenisse. Op negentienjarige leeftijd trad ze in bij de Ongeschoeide Karmelietessen in haar vaderstad, waar ze als kloosternaam ‘Maria Margaretha der Engelen’ koos. Het Antwerpse karmelietessenklooster ‘De Rosier’ was enkele jaren voordien (in 1612) gesticht door Anna van Sint-Bartolomeüs, de secretaresse en naaste medewerkster van de heilige Theresa van Avila, de grote hervormster van de Karmelorde. Maria Margaretha der Engelen werd de laatste novice van de zalige Anna van Sint-Bartolomeüs. In 1644 vertrok Maria Margaretha der Engelen uit Antwerpen naar Oirschot, waar zij het karmelietessenklooster Bleyendaal stichtte, dat in 1663 gesloten werd maar in 1931 heropgericht.

Het leven van zuster Maria Margaretha der Engelen werd gekenmerkt door strenge ascese. Zoals blijkt uit getuigenissen van tijdgenoten, werd zij begenadigd met mystieke verschijnselen, waaronder visioenen en de stigmata (de wondtekenen van Jezus’ lijden in handen, voeten en zijde). Zuster Maria Margaretha der Engelen stierf op 5 februari 1658 te Oirschot. Haar lichaam vertoonde geen tekenen van ontbinding. Wel begon het lichaam een olieachtige vloeistof af te scheiden, waarvan de Karmelietessen nog steeds enkele flesjes bewaren. Vanwege de faam van heiligheid en de opzienbarende gebeurtenissen die het leven en sterven van de zuster begeleidden, kwamen bedevaarten op gang naar de heilige non van Oirschot. Om deze ‘Roomse praktijken’ in te dammen, werd het lichaam van zuster Maria Margaretha in 1663, met militaire escorte, overgebracht naar de Sint-Jan in ‘s-Hertogenbosch, toen in protestantse handen. De zuster werd begraven in de doopkapel, waar nog steeds een grafzerk aan haar rustplaats herinnert. In 1795 werd het graf geopend, en werd een gedeelte van haar lichaam overgebracht naar de Karmel te Leefdaal bij Leuven.

Mgr. Hurkmans, bisschop van ‘s-Hertogenbosch, heeft zijn goedkeuring gegeven om een kerkelijk proces van zaligverklaring in te leiden. Bisschoppelijk gedelegeerde voor dit dossier is Mgr. Dr. Stefaan Van Calster, die vanwege zijn ruime, internationale ervaring geldt als Vaticaans expert inzake zalig- en heiligverklaringen. Mgr. Van Calster wordt bijgestaan door een uitgebreid team van historici, theologen en canonisten.

Door de zaligverklaring (en eventueel een latere heiligverklaring) erkent de Kerk dat iemand op heldhaftige wijze het geloof en de deugden beleefd heeft. Bij zuster Maria Margaretha der Engelen vallen daarbij enkele kenmerkende aspecten op, die illustreren waarom het zinvol is een zaligverklaringsproces op te starten. Ten eerste wijst zuster Maria Margaretha, als mystica, op de noodzaak van een levende band met Christus als degene die aan het bestaan zin en bezieling geeft. Ten tweede benadrukt een zaligverklaring het voorbeeldkarakter van haar vertrouwen op Gods Voorzienigheid, gesymboliseerd door het Oog, dat zij op al haar gebruiksvoorwerpen tekende (het Oog staat overigens ook afgebeeld in de zon op bovenstaande afbeelding). Dit bewustzijn, dat God ons leven leidt, kan een spirituele verrijking zijn in onze technische en maakbare cultuur. Ten derde leert de ‘Heilige Non van Oirschot’ hoe het christelijke geloof inhoud en kracht weet te geven wanneer lijden een mens treft.dc4cd233c246fcb5e3c7f7d9246a5514_205

De zusters van het het karmelietessenklooster Bleyendaal hebben een interessante tentoonstelling ingericht over zuster Maria Margaretha der Engelen. Op afspraak geeft zuster Helena, die het kleine museum beheert, een rondleiding (Nieuwstraat 28, 5688 BE Oirschot,  0499-571665).

In samenhang met de zaligverklaring wordt in het Sint-Janscentrum een uitgave voorbereid van de oudste levensbeschrijving van zuster Maria Margaretha der Engelen, geschreven door een ooggetuige (zie ook, over de uitstap van de seminariegemeenschap op 25 februari 2011: Op zoek naar Maria Margaretha der Engelen).

29-01-2013
Overgenomen van de website van het
Bisdom van ‘s-Hertogenbosch

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 • Welkom

  (klik foto)

 • Index Heiligen – volg. geboorte jaar

  Heiligen t/m1600:

  Elia
  Jeanne van Toulouse
  Johannes Soreth
  Teresa van Jezus
  Johannes van het Kruis
  Anna van St. Bartholomeus
  Maria Magdalena de Pazzi

  Heiligen t/m1850

  Maria Margareta van de Engelen
  Maria van de Engelen
  Karmelietessen van Compiègne
  Rafaël van de Heilige Joseph

  Heiligen t/m1900

  Thérèse van het Kind Jezus
  Maria Pilar, Teresia en Maria Angeles
  Elisabeth van de Drieeenheid
  Titus Brandsma
  Teresia Benedicta van het Kruis
  Maria Maravillas van Jezus

  Heiligen vanaf 1900

  Teresa de Jesús

 • Afbeeldingen (klik foto)

 • “Breng mij Heer naar het dal van de Kerit”

  (klik foto)

 • Tot het hart

  Voor ons is God niet simpelweg het Woord. In de Sacramenten geeft Hij zichzelf persoonlijk aan ons, door middel van fysieke werkelijkheden. In de kern van onze relatie met God en onze levenswijze staat de Eucharistie. Dat oprecht vieren, en zo Christus persoonlijk ontmoeten, moet de kern van al onze dagen zijn.
  P. Benedictus XVI

 • Stuur een kaart

  Stuur een kaart

  klik foto

 • Tot het hart

  Jezus, ik dank U om mijn roeping. Zeg mij wat dit vraagt aan weder liefde. Leer mij in het hart van Uw Kerk als Maria te zijn: levend vanuit het gebed, beeld van Uw goedheid, dienend in, niet van de wereld. Geef al mijn broeders en zusters een blij geloof, fris als de Karmelhoogte en trouw in moeilijke uren. Maar ons één en geef dat wij U eens mogen zien van aangezicht tot aangezicht. Amen.

 • (klik foto)

 • Tot het hart

  We kunnen van ons hart een bidplaats maken waar we ons nu en dan terugtrekken om even met God samen te zijn, in stille vrede, zonder pretentie, en met een hart dat bemint.

 • Twitter Updates

 • Tot het hart

  „Het leven van een karmelietes is een communie met God van de morgen tot de avond en van de avond tot de morgen. Als onze cellen en panden niet vol waren van Hem, wat zouden ze leeg zijn. Maar we zien Hem door alles heen. We dragen Hem in ons. Ons leven is een vooruitbeleven van de hemel” (Br. 46).
  Z. Elisabeth van de Drie-eenheid

 • Getijdengebed


  (klik foto)

  gebruikersnaam: getijdengebed
  wachtwoord: brevier

 • januari 2013
  Z M D W D V Z
  « Nov   Mrt »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Rozenkrans


  (klik foto)

 • Tot het hart

  "Neem niets als waarheid aan wat geen liefde heeft. En neem ook niets aan als liefde wat geen waarheid bezit, het ene zonder het andere verandert in een leugen, een vernietigende leugen "
  H. Teresa Benedicta van het Kruis

 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Doe mee met 708 andere volgers

 • Follow Ordo Carmelitarum Discalceatorum Secularis on WordPress.com
 • Radio Maria


  (klik foto)

 • Advertenties
%d bloggers liken dit: