Paus Franciscus I

Franciscus I 2

Het gezaghebbende Amerikaanse blad National Catholic Reporter schreef eerder een profiel van Bergoglio. Hij staat bekend om zijn betrokkenheid bij de armen en zwakkeren in de samenleving, maar geldt als conservatief als het gaat om zaken als abortus. Over dat laatste zei hij in 2004 dat het veroorzaakt wordt door “een groeiende cultuur van egoïsme, individualisme en gemakzucht”. Daar moet tegen gestreden worden, aldus Bergoglio.

De nieuwe kerkvader is de 266e paus in de geschiedenis van de kerk. Hij staat bekend als een sobere Jezuïet, een intellectueel die Argentinië’s conservatieve katholieke kerk moderniseerde. Hij heeft zijn leven lang in Latijns-Amerika priesters opgeleid, een werelddeel waar de meeste katholieken ter wereld wonen. Bergoglio is politiek onderlegd, maar beschikt ook over een bescheidenheid die veel kardinalen erg waarderen. Een zeer religieus persoon met een ongekend plichtsbesef die drie complexe boeken over geloofsbeleving schreef.

Vorige keer kwam hij al dicht bij benoeming tot paus, toen hij – naar verluidt – tweede werd na Benedictus XVI. Toen bewoog Bersoglio zijn aanhang er echter toe op te geven, omdat hij overwoog, bij verkiezing, de uitnodiging paus te worden te weigeren. Hij heeft niets met macht en weigerde eerder voorzitter van de Argentijnse bisschoppenconferentie te worden. Nu stond hij in de verwachtingen niet tussen de grote kanshebbers voor de post.

De zoon van een spoorwerker

Bergoglio is de zoon van een Italiaanse immigrant, zijn vader was een spoorwerker. Hij is een nederige man, schrijft persbureau AP, die niet aan luxe doet, zoals sommige andere kardinalen uit Buenos Aires. Hij nam vaak de bus naar zijn werk, woonde in een appartementje, kookte gewoon zijn eigen maal en bezocht vaak de sloppenwijken rondom de hoofdstad van Argentinië. Hij komt op voor de armen en vindt maatschappelijke betrokkenheid, niet leerstellige gevechten, de belangrijkste taak van de kerk.

De Standaard schreef over zijn sociale betrokkenheid in een kort profiel in 2005:

Tijdens de weekenden trekt hij met de autobus naar de armste wijken van zijn stad om de priesters die er werken een hart onder de riem te steken. En hij durft de vinger op de zere plek te leggen. Bergoglio heeft de politieke leiders van Argentinië herhaaldelijk aangeklaagd wegens corruptie.

Tegelijk kan Bergoglio zeker niet als progressief worden beschouwd. Hij kon niet voorkomen dat Argentinië het eerste Latijns-Amerikaanse land werd waar het legaal werd om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Ook kon hij het beleid van president Cristina Kirchner niet tegengaan om voorbehoedsmiddelen en IVF aan te prijzen bij de bevolking. Bergoglio heeft gezegd dat adoptie door homoparen discriminerend is voor kinderen, daarop vergeleek Kirchner zijn toon met Middeleeuwse tijden en de Inquisitie.

Tekst van Felix Van Meerbergen

Eerste woorden
De eerste woorden van de nieuwe paus tot het Romeinse volk waren: ‘Buona sera’, ofwel goedeavond. ‘Jullie weten dat het de plicht van het conclaaf is om Rome een bisschop te geven’, zo vervolgde hij in het Italiaans. ‘Zij hebben er een van ver weg gehaald.’ Hij kreeg applaus van de menigte, toen hij Rome ‘deze mooie stad’ noemde.

‘Wij moeten opnieuw gaan evangaliseren’, zei de pas verkozen paus verder. De wereld zou een pad moeten ingaan van liefde en broederschap, sprak hij ook. Daarnaast bedankte hij zijn voorganger Benedictus XVI, en sprak hij de hoop uit dat de gelovigen voor hem wilde bidden.

Vervolgens sprak hij in het Latijn de zegen Urbi et Orbi uit, voor de stad Rome en de hele wereld. Daarna werd op het Sint-Pietersplein het Italiaanse volkslied gespeeld. ‘We zien elkaar snel’, zei hij tot slot, en nam glimlachend afscheid van de mensen op het Sinter Pieterplein.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 • Welkom

  (klik foto)

 • Index Heiligen – volg. geboorte jaar

  Heiligen t/m1600:

  Elia
  Jeanne van Toulouse
  Johannes Soreth
  Teresa van Jezus
  Johannes van het Kruis
  Anna van St. Bartholomeus
  Maria Magdalena de Pazzi

  Heiligen t/m1850

  Maria Margareta van de Engelen
  Maria van de Engelen
  Karmelietessen van Compiègne
  Rafaël van de Heilige Joseph

  Heiligen t/m1900

  Thérèse van het Kind Jezus
  Maria Pilar, Teresia en Maria Angeles
  Elisabeth van de Drieeenheid
  Titus Brandsma
  Teresia Benedicta van het Kruis
  Maria Maravillas van Jezus

  Heiligen vanaf 1900

  Teresa de Jesús

 • Afbeeldingen (klik foto)

 • “Breng mij Heer naar het dal van de Kerit”

  (klik foto)

 • Tot het hart

  Voor ons is God niet simpelweg het Woord. In de Sacramenten geeft Hij zichzelf persoonlijk aan ons, door middel van fysieke werkelijkheden. In de kern van onze relatie met God en onze levenswijze staat de Eucharistie. Dat oprecht vieren, en zo Christus persoonlijk ontmoeten, moet de kern van al onze dagen zijn.
  P. Benedictus XVI

 • Stuur een kaart

  Stuur een kaart

  klik foto

 • Tot het hart

  Jezus, ik dank U om mijn roeping. Zeg mij wat dit vraagt aan weder liefde. Leer mij in het hart van Uw Kerk als Maria te zijn: levend vanuit het gebed, beeld van Uw goedheid, dienend in, niet van de wereld. Geef al mijn broeders en zusters een blij geloof, fris als de Karmelhoogte en trouw in moeilijke uren. Maar ons één en geef dat wij U eens mogen zien van aangezicht tot aangezicht. Amen.

 • (klik foto)

 • Tot het hart

  We kunnen van ons hart een bidplaats maken waar we ons nu en dan terugtrekken om even met God samen te zijn, in stille vrede, zonder pretentie, en met een hart dat bemint.

 • Twitter Updates

 • Tot het hart

  „Het leven van een karmelietes is een communie met God van de morgen tot de avond en van de avond tot de morgen. Als onze cellen en panden niet vol waren van Hem, wat zouden ze leeg zijn. Maar we zien Hem door alles heen. We dragen Hem in ons. Ons leven is een vooruitbeleven van de hemel” (Br. 46).
  Z. Elisabeth van de Drie-eenheid

 • Getijdengebed


  (klik foto)

  gebruikersnaam: getijdengebed
  wachtwoord: brevier

 • maart 2013
  Z M D W D V Z
  « Jan   Apr »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Rozenkrans


  (klik foto)

 • Tot het hart

  "Neem niets als waarheid aan wat geen liefde heeft. En neem ook niets aan als liefde wat geen waarheid bezit, het ene zonder het andere verandert in een leugen, een vernietigende leugen "
  H. Teresa Benedicta van het Kruis

 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Doe mee met 708 andere volgers

 • Follow Ordo Carmelitarum Discalceatorum Secularis on WordPress.com
 • Radio Maria


  (klik foto)

 • Advertenties
%d bloggers liken dit: