H. Theresa van het Kind Jezus (1873-1897), karmelietes, Kerklerares 

Overweging bij de lezing van vandaag

Autobiografisch manuscript C 13 v°-14 r° (vert. Koen de Meester) therese 6

Liefde voor de vijand

Er is een zuster in de kloostergemeenschap die de gave heeft om mij in allerlei dingen tegen te staan; haar manieren, haar gezegdes en haar karakter vind ik zeer onaangenaam. Toch is het een heilige religieuze die zeer aangenaam moet zijn aan de goede God. Omdat ik dan ook niet wilde toegeven aan de natuurlijke antipathie die ik voelde, zei ik bij mijzelf dat de liefde voor je medemens niet moet bestaan in gevoelens, maar in daden. Toen ben ik mij erop gaan toeleggen om voor die zuster hetzelfde te doen wat ik voor iemand gedaan zou hebben die mij het liefste was. Elke keer als ik haar tegenkwam bad ik voor haar en dan offerde ik al haar deugden en verdiensten aan God op. Ik voelde wel dat het Jezus plezier deed, want er bestaat geen enkele kunstenaar die het niet fijn vindt als hij geprezen wordt om zijn werk ! En Jezus, de kunstenaar van de zielen, is blij als je niet bij de buitenkant blijft staan, maar wanneer je doordringt tot het innerlijke heiligdom dat Hij zich als verblijf heeft gekozen en er de schoonheid van bewondert. Ik volstond er niet mee om veel te bidden voor de zuster die mij aanleiding gaf tot zo¬veel strijd met mijzelf: ik probeerde haar ook alle mogelijke diensten te bewijzen, en als ik mij bekoord voelde om haar op een onaangename wijze te antwoorden, nam ik er genoegen mee zo vriendelijk mogelijk tegen haar te glimlachen, en ik probeerde dan het gesprek op iets anders te brengen… Vaak tijdens de werkuren … als ik met deze zuster in contact kwam, nam ik ook dikwijls de vlucht als ik het te kwaad kreeg in mijn tweestrijd ! Daar zij helemaal niet wist wat ik voor haar voelde, had zij geen flauw idee van de motieven in mijn gedrag en bleef ervan overtuigd dat ik haar karakter prettig vond. Op een dag in de recreatie zei zij mij ongeveer het volgende, terwijl zij mij heel vriendelijk aankeek: “Zou u mij willen zeggen, Zuster Teresia van het Kindje Jezus, wat u zo in mij aantrekt? Steeds als u mij aankijkt, zie ik u glimlachen?” Ach, wat mij aantrok was Jezus in het diepste van haar hart… Jezus, die het bitterste zoet weet te maken.

Advertisements
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Welkom

  (klik foto)

 • Index Heiligen – volg. geboorte jaar

  Heiligen t/m1600:

  Elia
  Jeanne van Toulouse
  Johannes Soreth
  Teresa van Jezus
  Johannes van het Kruis
  Anna van St. Bartholomeus
  Maria Magdalena de Pazzi

  Heiligen t/m1850

  Maria Margareta van de Engelen
  Maria van de Engelen
  Karmelietessen van Compiègne
  Rafaël van de Heilige Joseph

  Heiligen t/m1900

  Thérèse van het Kind Jezus
  Maria Pilar, Teresia en Maria Angeles
  Elisabeth van de Drieeenheid
  Titus Brandsma
  Teresia Benedicta van het Kruis
  Maria Maravillas van Jezus

  Heiligen vanaf 1900

  Teresa de Jesús

 • Afbeeldingen (klik foto)

 • “Breng mij Heer naar het dal van de Kerit”

  (klik foto)

 • Tot het hart

  Voor ons is God niet simpelweg het Woord. In de Sacramenten geeft Hij zichzelf persoonlijk aan ons, door middel van fysieke werkelijkheden. In de kern van onze relatie met God en onze levenswijze staat de Eucharistie. Dat oprecht vieren, en zo Christus persoonlijk ontmoeten, moet de kern van al onze dagen zijn.
  P. Benedictus XVI

 • Stuur een kaart

  Stuur een kaart

  klik foto

 • Tot het hart

  Jezus, ik dank U om mijn roeping. Zeg mij wat dit vraagt aan weder liefde. Leer mij in het hart van Uw Kerk als Maria te zijn: levend vanuit het gebed, beeld van Uw goedheid, dienend in, niet van de wereld. Geef al mijn broeders en zusters een blij geloof, fris als de Karmelhoogte en trouw in moeilijke uren. Maar ons één en geef dat wij U eens mogen zien van aangezicht tot aangezicht. Amen.

 • (klik foto)

 • Tot het hart

  We kunnen van ons hart een bidplaats maken waar we ons nu en dan terugtrekken om even met God samen te zijn, in stille vrede, zonder pretentie, en met een hart dat bemint.

 • Twitter Updates

 • Tot het hart

  „Het leven van een karmelietes is een communie met God van de morgen tot de avond en van de avond tot de morgen. Als onze cellen en panden niet vol waren van Hem, wat zouden ze leeg zijn. Maar we zien Hem door alles heen. We dragen Hem in ons. Ons leven is een vooruitbeleven van de hemel” (Br. 46).
  Z. Elisabeth van de Drie-eenheid

 • Getijdengebed


  (klik foto)

  gebruikersnaam: getijdengebed
  wachtwoord: brevier

 • juni 2015
  Z M D W D V Z
  « Apr   Jul »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Rozenkrans


  (klik foto)

 • Tot het hart

  "Neem niets als waarheid aan wat geen liefde heeft. En neem ook niets aan als liefde wat geen waarheid bezit, het ene zonder het andere verandert in een leugen, een vernietigende leugen "
  H. Teresa Benedicta van het Kruis

 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Doe mee met 697 andere volgers

 • Follow Ordo Carmelitarum Discalceatorum Secularis on WordPress.com
 • Radio Maria


  (klik foto)

%d bloggers liken dit: