Theresa van het Kind Jezus (1873-1897), karmelietes, kerklerares

Brief 197 van 17/09/1896 therese15

“Zo kan dus niemand van u mijn leerling zijn, die geen afstand doet van al wat hij bezit”

Mijn lieve zus, hoe kun je me nu vragen of het mogelijk is om de Goede God lief te hebben zoals ik Hem liefheb?… Mijn verlangen om martelaar te zijn stelt niets voor, dat geeft me niet het onbeperkte vertrouwen dat ik in mijn hart voel. Het zijn om je de waarheid te zeggen de geestelijke rijkdommen die onrechtvaardig maken, als men erop leunt met trots en als men gelooft dat dat iets groots is… Ik voel wel dat het God bevalt in mijn kleine ziel, dat ik mijn kleinheid en mijn armoede liefheb, dat is de blinde hoop die ik op zijn barmhartigheid heb. Dat is mijn enige schat…

Ach, mijn lieve zus…, begrijp dat om Jezus te beminnen.. hoe zwakker men is, zonder verlangens, noch deugden, hoe meer men geschikt is voor de werking van die verterende en omvormende Liefde. Alleen het verlangen om slachtoffer te zijn is genoeg, maar je moet instemmen om arm en krachteloos te blijven, en dat is het moeilijkste, want “de ware arme van geest, waar kun je die vinden? Je moet er ver voor zoeken” heeft de psalmist gezegd. Hij zegt niet dat je moet gaan zoeken onder de grote zielen, maar “ver”, dat wil zeggen in de nederigheid, in het niets.

Laten we dus ver blijven van alles dat glanst, laten we van onze kleinheid houden, laten we er van houden om niets te voelen, dan zullen we arm van geest zijn en Jezus zal ons komen zoeken; hoe ver we ook zijn, Hij zal ons omvormen in vlammen van liefde. Ach! Wat zou ik je graag willen laten begrijpen wat ik voel! Het is het vertrouwen en niets dan het vertrouwen dat ons naar de Liefde moet leiden. Leidt de Vrees niet tot de Gerechtigheid? (Tot de strenge gerechtigheid zoals men dit aan zondaars laat zien, maar die gerechtigheid zal Jezus niet hebben voor hen die Hem beminnen.) Laten we er samen naar toe rennen, aangezien wij de Weg zien. Ja, ik voel het, Jezus wil ons dezelfde genade geven, Hij wil ons voor niets zijn Hemel geven.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Welkom

  (klik foto)

 • Index Heiligen – volg. geboorte jaar

  Heiligen t/m1600:

  Elia
  Jeanne van Toulouse
  Johannes Soreth
  Teresa van Jezus
  Johannes van het Kruis
  Anna van St. Bartholomeus
  Maria Magdalena de Pazzi

  Heiligen t/m1850

  Maria Margareta van de Engelen
  Maria van de Engelen
  Karmelietessen van Compiègne
  Rafaël van de Heilige Joseph

  Heiligen t/m1900

  Thérèse van het Kind Jezus
  Maria Pilar, Teresia en Maria Angeles
  Elisabeth van de Drieeenheid
  Titus Brandsma
  Teresia Benedicta van het Kruis
  Maria Maravillas van Jezus

  Heiligen vanaf 1900

  Teresa de Jesús

 • Afbeeldingen (klik foto)

 • “Breng mij Heer naar het dal van de Kerit”

  (klik foto)

 • Tot het hart

  Voor ons is God niet simpelweg het Woord. In de Sacramenten geeft Hij zichzelf persoonlijk aan ons, door middel van fysieke werkelijkheden. In de kern van onze relatie met God en onze levenswijze staat de Eucharistie. Dat oprecht vieren, en zo Christus persoonlijk ontmoeten, moet de kern van al onze dagen zijn.
  P. Benedictus XVI

 • Stuur een kaart

  Stuur een kaart

  klik foto

 • Tot het hart

  Jezus, ik dank U om mijn roeping. Zeg mij wat dit vraagt aan weder liefde. Leer mij in het hart van Uw Kerk als Maria te zijn: levend vanuit het gebed, beeld van Uw goedheid, dienend in, niet van de wereld. Geef al mijn broeders en zusters een blij geloof, fris als de Karmelhoogte en trouw in moeilijke uren. Maar ons één en geef dat wij U eens mogen zien van aangezicht tot aangezicht. Amen.

 • (klik foto)

 • Tot het hart

  We kunnen van ons hart een bidplaats maken waar we ons nu en dan terugtrekken om even met God samen te zijn, in stille vrede, zonder pretentie, en met een hart dat bemint.

 • Twitter Updates

 • Tot het hart

  „Het leven van een karmelietes is een communie met God van de morgen tot de avond en van de avond tot de morgen. Als onze cellen en panden niet vol waren van Hem, wat zouden ze leeg zijn. Maar we zien Hem door alles heen. We dragen Hem in ons. Ons leven is een vooruitbeleven van de hemel” (Br. 46).
  Z. Elisabeth van de Drie-eenheid

 • Getijdengebed


  (klik foto)

  gebruikersnaam: getijdengebed
  wachtwoord: brevier

 • november 2016
  Z M D W D V Z
  « Okt   Dec »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Rozenkrans


  (klik foto)

 • Tot het hart

  "Neem niets als waarheid aan wat geen liefde heeft. En neem ook niets aan als liefde wat geen waarheid bezit, het ene zonder het andere verandert in een leugen, een vernietigende leugen "
  H. Teresa Benedicta van het Kruis

 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Doe mee met 707 andere volgers

 • Follow Ordo Carmelitarum Discalceatorum Secularis on WordPress.com
 • Radio Maria


  (klik foto)

%d bloggers liken dit: