H. Teresa Benedicta van het Kruis (Edith Stein) (1891-1942), karmelietes, martelares, co-patrones van Europa

edith 4Het gebed van de kerk

“Loof God in zijn heiligdom… Alles wat ademt looft de Heer” (Ps 150)

      In het Oude Verbond had men reeds een zeker begrip van het eucharistisch karakter van het gebed. Het werk van de tent van het Verbond (Ex 25), zoals later de Tempel van Salomo, wordt beschouwd als beeld van de hele schepping die zich verzamelt rond zijn Heer om Hem te aanbidden en te dienen… Evenals in het verhaal van de schepping, waarin de hemel zich als een voorhangsel heeft ontvouwd, deze voorhangsels moeten de wanden van de tent vormen. Zoals de wateren van beneden gescheiden zijn van de wateren van boven, zo scheidt het voorhangsel van de Tempel het Heilige der Heiligen van de buitengebieden… De kandelaar met zeven armen is het symbool van de lichten van de hemel. De lammeren en de vogels staan voor het krioelen van levende wezens die de wateren, de aarde en de lucht bewonen; en zoals de aarde aan de mens werd toevertrouwd, zo komt het de hogepriester toe om zich op te houden in het heiligdom…

Op de plaats van de Tempel van Salomo heeft Christus een tempel gebouwd van levende stenen (1P 2,5), de gemeenschap van de heiligen. Hij bevindt zich op in het midden als de eeuwige hogepriester en op zijn altaar offert Hij zichzelf in eeuwigheid. En de hele schepping is deelnemer geworden van deze liturgie: de aardse vruchten worden er vergeleken met geheimvolle offerandes, de bloemen, de lichten, het voorhangsel en het gordijn van de Tempel, de gewijde priester, evenals de wijding en zegening van het huis van God.

De Cherubijnen zijn niet meer afwezig. Hun gebeeldhouwde vormen tonen de bewaking van het Heilige der Heiligen. Nu de monniken, zij waken opdat de lofzang tot God nooit stopt op aarde als ook in de hemel… Hun lofzangen roepen bij het ochtendgloren de hele schepping op om zich te verenigen, om de Heer te eren: bergen en heuvels, rivieren en watervallen, zeeën en het vast land evenals allen die het bevolken, wolken en winden, regen en sneeuw; alle volkeren van de aarde, alle mensen van alle rassen en talen, en uiteindelijk alle hemelbewoners, de engelen en heiligen (cf Dn 3,57-90)… Wij moeten ons ook bij de eeuwige lofzang voor God voegen, door onze liturgie. Wat wil dat “wij” zeggen? Het gaat niet alleen om de religieuzen…, maar om heel het christelijke volk.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Welkom

  (klik foto)

 • Index Heiligen – volg. geboorte jaar

  Heiligen t/m1600:

  Elia
  Jeanne van Toulouse
  Johannes Soreth
  Teresa van Jezus
  Johannes van het Kruis
  Anna van St. Bartholomeus
  Maria Magdalena de Pazzi

  Heiligen t/m1850

  Maria Margareta van de Engelen
  Maria van de Engelen
  Karmelietessen van Compiègne
  Rafaël van de Heilige Joseph

  Heiligen t/m1900

  Thérèse van het Kind Jezus
  Maria Pilar, Teresia en Maria Angeles
  Elisabeth van de Drieeenheid
  Titus Brandsma
  Teresia Benedicta van het Kruis
  Maria Maravillas van Jezus

  Heiligen vanaf 1900

  Teresa de Jesús

 • Afbeeldingen (klik foto)

 • “Breng mij Heer naar het dal van de Kerit”

  (klik foto)

 • Tot het hart

  Voor ons is God niet simpelweg het Woord. In de Sacramenten geeft Hij zichzelf persoonlijk aan ons, door middel van fysieke werkelijkheden. In de kern van onze relatie met God en onze levenswijze staat de Eucharistie. Dat oprecht vieren, en zo Christus persoonlijk ontmoeten, moet de kern van al onze dagen zijn.
  P. Benedictus XVI

 • Stuur een kaart

  Stuur een kaart

  klik foto

 • Tot het hart

  Jezus, ik dank U om mijn roeping. Zeg mij wat dit vraagt aan weder liefde. Leer mij in het hart van Uw Kerk als Maria te zijn: levend vanuit het gebed, beeld van Uw goedheid, dienend in, niet van de wereld. Geef al mijn broeders en zusters een blij geloof, fris als de Karmelhoogte en trouw in moeilijke uren. Maar ons één en geef dat wij U eens mogen zien van aangezicht tot aangezicht. Amen.

 • (klik foto)

 • Tot het hart

  We kunnen van ons hart een bidplaats maken waar we ons nu en dan terugtrekken om even met God samen te zijn, in stille vrede, zonder pretentie, en met een hart dat bemint.

 • Twitter Updates

 • Tot het hart

  „Het leven van een karmelietes is een communie met God van de morgen tot de avond en van de avond tot de morgen. Als onze cellen en panden niet vol waren van Hem, wat zouden ze leeg zijn. Maar we zien Hem door alles heen. We dragen Hem in ons. Ons leven is een vooruitbeleven van de hemel” (Br. 46).
  Z. Elisabeth van de Drie-eenheid

 • Getijdengebed


  (klik foto)

  gebruikersnaam: getijdengebed
  wachtwoord: brevier

 • november 2016
  Z M D W D V Z
  « Okt   Dec »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Rozenkrans


  (klik foto)

 • Tot het hart

  "Neem niets als waarheid aan wat geen liefde heeft. En neem ook niets aan als liefde wat geen waarheid bezit, het ene zonder het andere verandert in een leugen, een vernietigende leugen "
  H. Teresa Benedicta van het Kruis

 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Doe mee met 707 andere volgers

 • Follow Ordo Carmelitarum Discalceatorum Secularis on WordPress.com
 • Radio Maria


  (klik foto)

%d bloggers liken dit: